Vücutta Elektriklenmenin Ne Gibi Zararları vardır? Statik Elektriği Atma Yolları

Vücudumuzda bazen elektriklenme olur, nere dokunursak bir cızırtı duyarız. Bazen kişilere bazen de eşyalara dokunduğunuzda hissedersiniz ve çok sinir bozucu olabilir. Bu elektriklenmenin bize bir zararı var mı? Statik elektrik oluşursa vücuttan nasıl atılır?

Vücutta Elektriklenme Nedenleri

Elektriklenme, dönemsel olarak birçok kişinin karşılaştığı bir durumdur. Özellikle birini görüp selam vermek için elinizi uzattınız mı çarpar ve anında çekme isteği hissedersiniz. Statik elektrik bedenimizde toplanmıştır ve bazen çeşitli şekillerde dışarı atılır. Peki, statik elektrik neden birikir?

Bedenimizdeki elektriğin sebebi henüz bilimsel bir kaynağa dayandırılamamıştır. Lakin nedeniyle ilgili bazı denemeler yapılmıştır. Günümüzde elektrikli aletlerin sayısı arttı, sadece evimizde değil, dışarıda da birçok insanlara zararlı elektromanyetik dalgalar vardır. Bu sebeplerle elektrik birikmesi üzerinde duruluyor. Sürekli elinden akıllı telefonlarını düşürmeyenlerde daha çok elektrik yüklenmesi olduğu da biliniyor. İnternet kafe gibi yoğun elektrikli aletlerin olduğu yerde zaman geçiren, çalışan, herhangi bir nedenden orada bulunan kişilerde de görülür.

Bu elektrik bir şekilde bedenimizden çıkmalıdır. Bu elektriklenme, zamanla atılmazsa daha fazla birikir ve genelde kapılar, araçlar, kıyafetler ellendiğinden dışarı atılır. Özellikle yün içerikli kıyafetlerde elektriklenmeler daha fazla hissedilir. Parkta çocuğumu kaydıraktan kaydırırken her seferinde elektrik çarpması oluyor, bunun sürtünme ve üstündeki kazakla olma ihtimali de yüksek.

Vücutta Biriken Elektriğin Bizlere Bir Zararı Var mı?

Tüm insanların bedeninde biraz elektrik yer almaktadır. Aslında bu bizim enerjimizi sağlamaya yarar. Yukarıdaki anlattığım gibi elektronik aletlerin kullanımı bu elektrik yükünün artmasına sebep olur. Fazla olan kısmının vücuttan boşaltılması gerekir. Eğer elektrik boşaltılmazsa vücuda zarar vermeye başlayabilir.

Bu zararlar şu şekildedir: Vücudun bitkin düşmesi bir yana beyinde de hasara neden olabilir. Elektrik yükü arttıkça kas bölgelerinde zorlanmalar, sancılar, kramp gibi durumlar görülebilir. Fiziksel ve psikolojik etkisinden ziyade cilde de zararları vardır. Kırışıklık, sarkma gibi nedenlerle erken yaşlanma gerçekleşebilir. Elektriğin fazlalığı stresi de beraberinde getirir. Bilinen zararı ise her değdiğiniz yerde elektrik çarpmasını yaşamaktır.

Vücutta Biriken Statik Elektrik Hangi Yollarla Atılır?

Ilık bir duş alın

Vücuda fazla gelen elektrikten kurtulmanın en basit ve temiz yolu ılık duş almaktır. Boy abdesti almayı da ihmal etmeyin, ağza ve buruna su vermek de önemlidir. Bedeninizin her noktası su ile temas ettiğinde elektrikler vücuttan atılır. Gusül abdesti de tam bir elektrik boşalması sağlar.

Abdest alarak elektrikten kurtulun

Geçtiğimiz her noktada artık elektrik var diyebiliriz. Bu yüzden eski dönemlere nazaran statik elektrik yükümüz artmaya başladı. Duş alma imkânınız olmazsa abdest alarak da elektrik atılır. Vücudun tamamına su değmese de belirli bölgelerini temizlemek de faydalıdır.

Bilinen en eski yöntem toprağa basmak

Toprak elektriği alır lafını hemen herkes ailesinden, çevresinden duymuştur. Tabii, toprağa ayakkabılarla basmayacağız. Çorabımıza kadar çıkarıp çıplak ayakla toprakta gezmek elektrik akımının aşağı iletilmesini sağlayacaktır. 3-4 güne bir uygulanması bile vücuttaki fazla elektriğin atılmasına yardımcıdır.

Stresi hayatınızdan çıkarın

Gergin, sinirli, stresli insanlar daha fazla elektrik yüklenir. Sizi sinir eden, stresli olmanıza neden olan her şeyi kenara bırakmak elektrik oluşumunun önüne geçecektir.

Elektronik aletlerle aranıza mesafe koyun

Çevrenize ve kendinize bir bakarsanız, hemen herkesin boş vaktini telefonda geçirdiğini görürsünüz. Bu süreyi bir miktar kısıtlayarak, kullanıma ara vererek elektrik yüklenmesinin önüne geçebilirsiniz.

Doğal taşlardan yardım alın

Bedendeki statik enerjiyi boşaltmak için doğal taşlar sizler için yardımcı olabilir. İster kolye olarak isterseniz bileklik şeklinde kullanımı elektriğini atılmasına destek olur.

Metallerle haşır neşir olabilirsiniz

Elektrik çarpması genelde metal eşyalar yolu ile olur. Elektriklerinizi boşaltmak için sürekli metal elleyebilirsiniz. Metal kollar, araçlar, sandalyelerin metal kısımları veya buna benzer eşyaları elleyerek elektrik dışarı atılır.  Dokunma sırasında çarpma olmuyorsa fazla elektrik yok demektir.

11081