İkiz Bebek Sahibi Olmanın Formülü! Hangi Pozisyonlar Şansı Arttırıyor

Gebe kalmak ve ebeveyn olmak dünyanın en keyifli hislerinden birisi olmakla beraber aynı zamanda ikiz bebek sahibi olmanın hayalini kuran çiftler var. Elbette ki pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleşen bu durum aslında en temelinde şansı barındırıyor. Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde bir kişinin ikizlere gebe kalmasının istatistiksel olarak gerçekleşme imkânı 1/89’dur. Yani neredeyse %1’lik bir ihtimalden söz ediliyor. Yaş faktörü de ikiz gebelikte önemlidir. 30 yaş üstünün şansının daha fazla olduğu biliniyor.

Yine de her zaman bunun farklı bir yolunun mümkün olacağını düşünenler var. Alternatif bazı tekniklerle, cinsel ilişki pozisyonlarıyla ve bazı ek gıdalarla bunun daha mümkün olabilmesini umuyorlar. Ki yapılan araştırmalarda da net sonuçlar veren pek çok alternatif yöntem var.

İkiz gebelik tek yumurta veya çift yumurta olarak iki farklı formda gerçekleşebiliyor. Ya zigotun erkenden bölünmesi ile ya da erkeğin 2 sperminin kadının 2 yumurtasına tutunmasıyla gerçekleşiyor. Gerçekten şans faktörünün en önemli unsurlardan birisi olması bundan kaynaklanıyor.

  • Genetik Faktör

Genetik faktör anne açısından en önemli kozdur. Zira ailesinde yani dolayısıyla kalıtımsal olarak genetiğinde çoğul gebelikler varsa bunun ektisini kişi görebilir. Erkek burada ailesinde veya genetiğinde çoğul gebelik olsa bile etkisiz elemandır. Ancak kadının genetiğinde çoğul gebelik olması şansı ciddi oranda arttırır.

  • Irk ve Etkin Köken

Irkın, etkin kökenin ve coğrafyanın aslında insan hayatı üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteren bir araştırmadır. Zira Asyalı kadınlar dünya üzerinde en az ikiz doğuran kadınlar iken, Afrikalı kadınlar en çok ikiz doğum yapan kadınlardır. Ayrıca alelade bir kıyaslamayla bir Afrikalı ve bir Kafkasyalı kadını karşılaştırdığınızda da ikiz doğurma ihtimali her zaman Afrikalı kadından yana olacaktır.

  • Yaş Faktörü

Yaş hamilelik düşünen kadınlar için önemli bir unsurdur. Zira pek çok kadın yaşı ilerlemeden gebe kalmak ister. Oysa ikiz gebelik için önerilen yaş grubu 40’lı yaşlardır. Araştırmalarda da kadınların %17’sinin 40 yaşından sonra ikiz gebelik yaşadığını ortaya koymaktadır.

  • Beslenme

Hiperovulasyon uyarıcı gıdalar olarak bilinen besinleri tüketmek ikiz gebelik için önemli bir kriter olabilir. Bu sayede kadınlarda yumurta üretiminin tetiklenmesi ve birden fazla yumurta bırakılması mümkün hale gelebilir. Dolayısıyla direkt olarak ikiz gebelik ihtimalini yükseltebilir. Bilinir hiperovulasyon uyarıcı gıdalar arasında da yabani yer elması ilk sırada gelmektedir. Yabani yer elması dışında süt ürünleri de hiperovulasyon uyarıcı besinler arasında yer almaktadır. Pek çok kadın üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki süt ürünlerini daha fazla tüketen kadınların çoğul gebelik geçirme ihtimali 5 kata kadar daha fazla. Süt ürünleri dışında tam tahıllı ve kepekli gıdalar, yüksek kolesterollü gıdalar, yüksek protein içeren gıdalar, tofu ve soya da hiperovulasyon uyarıcı gıdalar listesinde yer alıyor. Bu yüzden ikiz ya da daha fazla çoğul gebelik yaşayan kadınlar bilhassa süt ve patatesi çok sık tüketerek yumurtalarını çiftlemek için çaba gösteriyor.

  • Folik Asit

Folik asit aslında her anne adayı kadın için önerilen bir üründür. Hem doğal yollarla gıdalardan alınabilir hem de hap formunda üretilmiş olan alternatifinden tüketilebilir. Araştırmalar gösteriyor ki folik asit düzenli olarak alındığında ikiz gebelik görülme ihtimali %40’lara varan bir oranla yükseliyor. Örneğin yarım bardak mercimek ile alacağınız 180 mcg kadar folat aslında günlük folat ihtiyacınızın %50’sini karşılamaktadır. Eğer ki ikiz gebelik istiyorsanız hamilelik öncesinde de folik asit almaya başlayabilirsiniz. Folik asit aynı zamanda hamilelik süresince bebeğinizin zeka problemlerinin önüne geçmek, nöral tüp defekti olmasını önleme gibi pek çok fayda sağlar. Doğal yollarla gıdalardan folik asit almak istiyorsanız mercimek dışında kuşkonmaz, marul, fasulye, ıspanak, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, portakal tüketebilirsiniz.

  • Hormon Dengesi

Hormonlar kadınların hayatlarında her şeyi belirleyen unsurdur. Hormon düzensizliği sebebiyle de çift yumurta bırakılabilir ve ikiz gebelik şansı doğabilir. Aynı zamanda pek çok uzman doğum kontrol hapı bırakıldıktan hemen sonra hamilelik yaşanmasının ikiz gebelik faktörü için önemli olduğunu savunuyor. Hali hazırda doğum kontrol hapları yumurtlama döngüsü üzerinde etki sahibidir. Bırakıldığında ise uzunca bir süre bu hormon dengesizliği düzelme noktasına gelir. Bu süreç baz alındığında da ikiz gebelik ihtimali yüksektir. Hatta ikiz gebeliklerin çok büyük bir kısmı doğum kontrol hapını bıraktıktan kısa süre sonra hamile kalanları kapsamaktadır.

  • Emzirme Süreci

İkiz bebek sahibi olmak sizin için çok önemliyse bunu bir kez daha hamile kalarak deneyebilirsiniz. Zira emzirme süreci bunun için önemli bir zamandır. Uzmanların yaptığı araştırmalar gösteriyor ki kadınlar emzirme süreçlerini bir nevi doğal doğum kontrol süreci olarak geçirirler. 6 ay boyunca devam eden sürecin sonunda ise kadın vücudu hormon açısından normale döner. Dolayısıyla hamilelik sonrasında çocuğunu emziren annelerde bu hormon düzensizliğinden kaynaklı olarak çift yumurta olması gayet olasıdır. Araştırma sonuçlarına göre emziren annelerde gözlemlenen yeni gebeliklerde ikiz veya çoğul gebelik olma ihtimali 9 kata kadar daha yüksektir.

İkizlere Gebe Kalmanın Garanti Yolu Var Mıdır?

İkiz gebelik için kesinlikle garanti olan bir yöntem yoktur. Bu ne tıbbi açıdan ne de diğer faktörlerle sağlanabilecek bir durumdur. Şans ciddi bir unsur iken aynı zamanda yukarıdaki faktörler belirleyicidir. Doğal olarak ikiz gebelik için bu önerileri uygulamak ve sonucu beklemekten başka çare bulunmuyor.

İkiz Bebek Sahibi Olmak İçin Hangi Pozisyonlar Öneriliyor?

Yapılan araştırmalar bazı pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmenin hamilelik sürecine etkisini baz alıyor. Bu erkek çocuk için pozisyonlar, kız çocuk için pozisyonlar ile başlayarak ikiz gebelik için uygun pozisyonlar şeklinde de sonuç vermeye devam ediyor. Buna göre analistlerin ve uzmanların ikiz gebelik yaşamak isteyenlere tavsiye ettiği seks pozisyonları şunlar.

  • Kadının üstte olduğu pozisyonlar
  • Doggy style pozisyonu 
  • Misyoner pozisyonu
  • Misyoner pozisyonda iken kadının bacağını erkeğin omzuna atması
  • Kadın sırt üstü yatarken bacaklarını erkeğin boynuna dayaması

İkiz Bebek İçin Kilo Faktörü

Kilo almanın gebelik ile ilgili bazı önemli standartları var. Özellikle kilo alımı ile beraber ikiz gebelik şansının da artması mümkün oluyor. Örneğin kilo almak üreme hormonlarının daha fazla üretilmesini sağlıyor. Ki bu post-translasyonel modifikasyon seviyesinde artışa neden oluyor ve bununla ilişkili olarak gebelik ihtimali artıyor.

98467