Oje Abdeste Engel Olur Mu? Ojeliyken Namaz Kılınabilir Mi?

Oje abdest alırken bir engel teşkil eder mi ya da oje varken namaz kılınabilir mi gibi sorular her zaman gündemde olmaya devam ediyor. Kadınlar geçmiş dönemlerden beri çeşitli süs eşyaları kullanarak aksesuar kullanmaya devam etmişlerdir. Ellerine yaktıkları kınalar ise bunun en net göstergeleri arasında yer almaktadır. Ele yakılan kınada da tıpkı ojelerde olduğu gibi parmak üzerinde bir doku oluşur ve aynı zamanda bu doku farklı rengiyle görsel anlamda bir farklılığa dönüşürdü.

Günümüzde ise kınanın yerini nispeten oje aldı diyebiliriz. Ojeler farklı renkleriyle, katman olarak ya da farklı şekillerle tırnak üzerine sürülebiliyor. Haliyle Müslümanlar için abdest alma zorunluluğundan ötürü pek çok soru işaretine sebep oluyor. Bilindiği üzere tene suyun değmesini engelleyecek her faktör abdestin önüne engel olarak çıkıyor. İslam dininin temelinde ise temizlik yatıyor.

Her ibadetten önce temizlenmeyi temsil eden abdestin alınmasının sebebi de budur. Temizlik içimizden gelmeli ve hadis-i şeriflerde de her zaman bahsi geçen doğru abdest düsturu benimsenmelidir. Abdesti bozacak her detaydan kaçınmak en doğrusu olacaktır. Ojeli tırnaklarla abdest almaya engel bir durum söz konusu ise ojelerin çıkarılması kesinlikle gereklidir.

Gusül İçin Ojeler Silinmeli Midir?

Oje sürülen bir tırnakta farklı bir tabaka oluşur ve bu katman su geçirmez bir yapıya sahiptir. Ojenin su geçirmediğini anlamak için elinizi yıkamanız yeterli olacaktır. Bu ojenin çıkmadığını görmeniz ve dolayısıyla tırnağınıza su değmediğini anlamanız için yeterli bir deneydir.

Bu veri ışığında da oje ile abdest almanın doğru olmadığını söylemek mümkündür. Öncelikli olarak abdestin geçerli sayılabilmesi için bazı şartlar vardır. Örneğin gusül abdesti alırken vücudun üzerinde bir toplu iğne başı kadar bile kuru yer olmaması gerekir. İşte bu yüzden ojeli tırnaklar kuru kalacağı için gusül abdestini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır.

Ancak ojeli tırnaklarla namaz kılınabilir mi sorusunun yanıtına evet kılınabilir şeklinde bir cevap verilebilir. Burada asıl önemli olan nokta abdesttir. Şöyle bir senaryoda namazınızın geçerli olması mümkün olacaktır. Gusül abdestinizi aldınız ve abdestlisiniz. Akabinde ise oje sürdünüz. Bu durumda abdestiniz bozulana kadar ojeli tırnaklarınızın olması namazınıza engel oluşturmaz.

Fakat gusül abdestinin üzerinden belirli bir zaman geçtikten sonra abdestiniz bozulduğunda ojelerinizi aseton yardımıyla çıkarmalı, tekrardan abdest almalısınız. Ayrıca İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi âlimlerine göre ‘’Eğer ki ojede kına gibi suyun derine ve tırnağa ulaşmasına engel olmayacak maddeler varsa abdest geçerli sayılabilir. Eğer suyun tırnağa ulaşmasını önleyecek bir madde var ise abdest almadan önce oje sökülmeli, abdest öyle alınmalıdır. Aksi takdirde abdest geçersiz sayılacak, dolayısıyla kılınacak namaz da geçersiz olacaktır’’ şeklinde bir açıklama yapılmıştır. Bu yüzden oje mutlak suretle abdesti engeller, fakat namazın geçersiz sayılmasına sebep olmaz. 

85717