Koyun Otu Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Koyun otu, salataların içerisinde kullanılır ama genelde çay olarak tüketilir. Hücreleri yenileyici faydaları vardır. Aşırısı böbreklere zarardır.

Koyun Otu

Şifalı bitki olarak bilinen koyun otunun anavatanı, İngiltere ve kuzey Avrupa ülkeleri olarak bilinir.

Bu makalede ve Koyun Otu Koyun Otu Kullanımı Koyun Otu Yemekler Koyun Otu Faydaları Koyun O hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Hoş kokulu, sarısalkım şeklindeki çiçekleri ve koyu yeşil yapraklarıyla insan sağlığı için faydalarının yanı sıra görünüm açısından da oldukça güzeldir. Geçmiş zamanlarda, gözde meydana gelen hastalıkları iyileştiren şifalı bitki olarak bilinen bir bitkidir.

Koyu yeşil uzun dalları bulunan koyun otu, yaklaşık 80 santim kadar uzayabilir. Ülkemizde kasıkotu, kızılyaprak, kuzu pıtrağı gibi isimlerle bilinir.

Genellikle güneşli veya yarı güneşli alanlarda yetiştirilen koyun otu bitkisinin alt yaprakları, tüylü bir yapıya sahiptir. Türkiye’de hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir.

Koyun Otu Nasıl Saklanır?

Koyun otu nasıl saklanır sorusu ile ilgili son yıllarda faydaları daha çok ön planda bulunan bu bitki; sulak alanlarda, çayırlarda, ormanlarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Yaklaşık 5-10 santim yüksekliğinden sonra kesilerek toplanır.

Toplandıktan sonra parçalara ayrılarak güneş görmeyen yerlerde kurutulur. Kurutulan koyun otu bitkisi, serin yerlerde muhafaza edildiği takdirde yaklaşık 1 yıl kadar rahatlıkla kullanılabilir.

Bu bitki kurutulduktan sonra cam kavanozlara doldurup; muhafaza edilebilir. Bunun yanı sıra kökü dışında tüm bölümleri kullanılabilen koyun otu, çay olarak da tüketilmesi mümkündür.

Kaynamış büyük bir su bardağı içerisine kaynar su eklendikten sonra 2 çay kaşığı kadar koyun otu eklenebilir. Demleme işlemi yapıldıktan sonra tüketilmesi mümkündür. Ancak hafif acımsı bir tada sahiptir.

Koyun Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Koyun otu yemeklerde nasıl kullanılır ile ilgili olarak koyun otu, baharat haline getirilerek tüketilmesi mümkündür.

Genellikle çay olarak tüketilen koyun otu, yemeklerden önce 1 çay bardağı tüketilebilir. Yemeklerden önce tüketildiği takdirde, hazımsızlığı gidererek idrar arttırıcı ve birçok hastalığın tedavisinde iyileştirici özelliğe sahiptir.

Bunun yanı sıra koyun otu lapa haline getirilerek vücutta meydana gelen yaraların üzerine sürülebilir. Bu şekildeki yaraların kısa süre içerisinde iyileşmesi sağlanır. Yıllardan beridir şifa kaynağı olarak bilinen koyun otu, ilaç sanayisinde de çok fazla kullanılır.

Koyun otunu, salatalarda ve çorbalarda kullanmak mümkündür. Ancak hafif acımsı bir tadı sahip bu bitkinin, belirli oranlarda kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kullanımın herhangi bir zararı bulunmayan koyun otu, kansızlıklarda ve yaralanmalarda tedavi edici özelliği bulunur.

Koyun Otu Faydaları

Yüzyıllardan beridir koyun otu faydaları saymakla bitmeyen ve birçok alanda tedavi amaçlı olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle Avrupa’da alternatif tıpta, şifa veren bitki olarak adlandırılır. Koyun otu faydaları şöyledir:

·        Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak hazımsızlığı giderir.

·        Vücut enfeksiyonlarının giderilmesinde oldukça etkilidir.

·        Boğaz ağrılarını gidererek, ateş düşürücü özelliğe sahiptir.

·        Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.

·        İdrar söktürücü özelliği bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

·        Geçmiş zamanlardan beri günümüze kadar göz hastalıklarında kullanılır.

·        Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve kuru öksürüğü geçirir.

Koyun otunun bunlara benzer daha birçok faydası bulunur. Özellikle göz nezlesine iyi gelen koyun otu, insanlığa en faydalı bitkilerden biri olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

İyileştirici özellikleri ile ön planda olan bu bitki, ilaç yapımında kullanılır. Acı yavşan otu faydaları olarak da birçok hastaya iyi gelen bir üründür.

Koyun Otu Nelere İyi Gelir?

Koyun otu nelere iyi gelir ile ilgili olarak koyun otu, birçok yerde kullanılabilen ve tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Genellikle kurutularak çay şeklinde tüketilir.

İlaç sektöründe de çok fazla tercih edilen koyun otu kullanımından önce doktora danışılması daha doğru olacaktır. Koyun otu çayı hazırlamak için büyük bir fincan içerisine yaklaşık 1,5-2 çay kaşığı kadar koyun otu bitkisi eklenir. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyerek demlenmeye bırakılır.

Hafif acımsı bir tada sahip koyun otunu tatlandırmak için bal kullanılabilir. Ağustos aylarında toplanıp gölgede kurutulması gereken koyun otunun sebze olarak tüketilmesi mümkün değildir. Gövdesi, çiçekleri ve yaprakları kurutularak veya kaynatılarak kullanılabilir.

Bunun yanı sıra koyun otu kaynatılarak banyo suyu olarak da kullanılması mümkündür. Bunun yanı sıra koyun otu yapraklarını güzelce keserek, lapa haline getirdikten sonra yara oluşan bölgeler üzerine sürülebilir. Koyun otu çayının, günde 3 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez.

Koyun Otu İçindeki Vitaminler

Koyun otu içindeki vitaminler ve mineraller bakımından insan sağlığı için zengin bir içeriğe sahiptir. Koyun otu, demir ve protein bakımından oldukça zengindir.

İçerisindeki vitaminler, proteinler ve mineraller sayesinde ilaç sektöründe de çok çok fazla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Koyun otu, A ve E vitaminleri bakımından zengin bir bitkidir.

Koyun Otu Kalorisi

Koyun otu kalorisi düşük kaloriye sahip olması nedeniyle, diyet yapanların rahatlıkla tercih edilebileceği bir üründür.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, kişilerin kilolarını korunmasına yardımcı olurken bir yandan da sağlıklarını kontrol altına alınmasını sağlar. Genellikle çay olarak tüketilen koyun otu içerisindeki yağların kaybolmaması için dikkatli kullanılmalıdır.

Koyun Otu Zararları

Yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi belirli düzeylerde tüketilmelidir. Koyun otu zararları yok denecek kadar azdır.

Ancak herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan ve sürekli ilaç kullanan kişilerin doktor tavsiyesiyle bu ürünü tüketmeleri daha faydalı olacaktır. Ayrıca hassas bünyeli ve alerjik yapıya sahip kişilerin, kullanmadan önce dikkat etmeleri gerekir.

Günde 3 bardaktan fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan koyun otu, çok fazla kullanıldığında bağırsakların tembelleşmesine sebebiyet verebilir.

Ayrıca hamile, emziren kadınların da koyun bitkisini tüketmeleri önerilmez. Koyun otu bitkisinin yaprakları yeşilken, çiğ olarak tüketilmesi doğru değildir.

Tansiyonu düşürdüğü için çok fazla kullanımı kişilerde aşırı tansiyon düşmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca kan inceltici ilaçlarla kullanımı sonrasında da bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Koyun otu bitkisi, doğru oranlarda kullanıldığında herhangi bir zararı olmayan ve insan vücudu için oldukça faydalı bir bitkidir.

Koyun Otu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Koyun otu, yüzyıllardan beridir alternatif tıpta kullanılan bir ottur. Özellikle gözlerde meydana gelen göz nezlesi gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Geçmişten beri göz rahatsızlığı tedavilerinde kullanılan ve halen devam edilen bir bitkidir.

Merhem haline getirildikten sonra vücutta meydana gelen yaraların tedavisinde etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ve böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı çok faydalıdır. Taze olarak kullanıldığında kalp rahatsızlıklarında da etkilidir.

Lapa haline getirilen koyun otu bitkisi, cilt hastalıklarının tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca akciğer büyümesini engeller ve kansızlığı giderir.

Kadınlarda aşırı adet kanamalarında kullanıldığında, kanamayı durdurur. Bunun yanı sıra koyun otu; ağızda, diş eti rahatsızlıklarında da gargara şeklinde kullanıldığında faydaları kısa süre içerisinde görülür. Koyun otu kremi olarak da piyasa içerisinde oldukça ürün vardır.

56515