Dolap Çevirmek Deyimi Ne Demek? Hikâyesi Nedir?

Dolap çevirmek deyiminin anlamı nedir? Osmanlı zamanından bu yana gelen bu deyimin hikâyesi nedir? Deyimle ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Bu makalede ve Dolap Çevirmek Deyim Anlamı Hikâyesi Türkçe Deyimler Deyimlerin Kökeni hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Dolap çevirmek deyiminin tanımı

Dolap çevirmek, aslında üçkâğıtçı, hile-hurda çevirme anlamında kullanılır. Bir işi hakkıyla değil de farklı yollardan, kurnazlıkla ele geçirme işleminde söylenen bir deyimdir.

Her deyimde olduğu gibi dolap çevirmenin de bir hikâyesi vardır. Osmanlı zamanına kadar dayanmaktadır. Gelin bu kurnazlık ilk nasıl ortaya çıkmış bir bakalım.

Dolap çevirmek deyimin hikâyesi, çıkış noktası

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, yüksek rütbeli kişilerin, zenginlerin kendilerine has konakları olurmuş. Yeşilçam filmlerinde de konaklı sahnelere dikkat ettiyseniz işte o Osmanlı’dan mirastır. Tabii, bu konaklarda misafir ağırlanacağı zaman, kadınlar ve erkekler ayrı yerlerde otururlardı. Haremlik, selamlık günümüzde de devam etse de o dönemde zorunluydu.

Kadınların ve erkeklerin oturduğu bölgenin arasında bir dolap bulunurdu. Bu öyle bir dolaptı ki çift taraflı rafları vardı, dönebiliyordu. Yani, siz rafa bir eşya koydunuz, döndürdüğünüz zaman diğer tarafa geçiyordu. Buradaki amaç aslında servisti. Servisi kadınlar yapıyordu ama hiçbir erkeğin de kadınların olduğu tarafa geçmemesi gerekiyordu. Bu yüzden kadınlar yiyecek, içecek ne kadar ikramlık varsa dolabın kendi tarafına koyuyorlar, döndürüyorlar ve erkeklerin tarafına geçiyordu. Erkekler de ikramlar bittikten sonra boş tabakları, bardakları koyuyor, tekrar döndürüyor, kadınların tarafına geçip toplanıyordu.

Tabii, bu dolap sistemi amacının dışında da kullanılmaya başlanmıştı. O dönemlerde birbirini sevenler rahatça konuşup buluşamazdı. Onun yerine mektup yazıp dolaba koyup çevirirler, diğer taraftan da ilgili kişi onu alırdı. Tabii, yapılan bu iş gizli saklı olduğu için bir iş çevirme, hile yapma anlamı taşıyordu. Niyet o zamanlar kötü olmasa da dönem için uygun olmayan bir işti. Dolap çevirmek deyimi o zamandan bu zamana kadar gelmiştir.

  • Kimi dolap çevirir, kimi çam devirir,
  • Çivisi çıkmış şu koca dünyada.
  • Kimileri ne gizli işler çevirir,
  • Çivisi çıkmış şu koca dünyada

RPxzougr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir