İç Güveysinden Hallice Deyimi Ne Anlama Gelir?

İç güveysinden hallice deyiminin anlamını aktarmadan önce iç güveysinin ne anlam ifade ettiğini bazı örneklerle birlikte sizlere aktaracağız.

İçeriğimizde ve – İç Güveysinden Hallice Deyimi – Deyim Anlamları – İç Güveysi – Hallice Deyimi – Türkçe Deyimler – Deyimler ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

İç güveysi ne demek?

İç güveysi, bir erkeğin evlendiği kadının ailesiyle aynı yerde kalması, ailesinin yanında çalışması gibi durumlara denir. Ataerkil bir toplum için pek olağan ve hoş olmayan bir durumdur. O yüzden bu deyim çok iyi şeyler için söylenmez.

İç güveysinden hallice deyimi anlamı

İç güveysinden hallice deyimi kişinin o anki ruh halini esprili bir şekilde aktarmasıdır. İç güveysi bir erkek için çok kötüyken hallice diyerek ona yakın derecede kötüyü demek istenmektedir. Bu deyimi kullanmak için illaki iç güveysi olmaya gerek yok, zaten hallicenin kullanımı biraz da bununla ilgilidir.

Bu deyimi gerçekten iç güveysi olan birinin kullanması pek beklenmez zira zaten o konumdadır, örnek olarak ayrıca anlatmasına gerek yoktur. Bu deyimi kadınlardan çok erkekler kullanır, çünkü ülkemizin örf adetine göre kadınlar için iç güveysi gibi bir durum yoktur. Eski zamanlarda kadınlar eşinin ailesiyle aynı ortamda yaşadığı için normal karşılanırdı. Tabii, bu durum biraz ekonomiyle ilgiliydi, yeni bir ev alacak paranın olması bunu mecbur kılıyordu. Günümüzde hemen herkes kendi işiyle uğraştığı için ailesinin yanında kalma durumu elzem haller dışında az görülmektedir.

Deyim ne demek?

Deyimler aktarılırken mecazi olarak ifade edilirler. Oluşturulduğu kelimeler gerçek şeylerdir ama aslında anlatılmak istenen farklıdır. Mecazi olsa da aslında gerçek anlamından da uzak değildir. Cümleyi akılda kalıcı şekilde tutmak için söylenenler zenginleştirilmiştir. İç güveysinden hallice deyimi gerçekten iç güveysi olmayan ama onun gibi kötü bir durumdayım demektir. Tanımdaki gibi gerçeğe yakın bir manadadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir