Katıların Basıncı Nelere Bağlıdır?

 

Bu makalede ve Katılar Basınç Katıların Basıncı Basınç Faktörleri Katıların Özellikleri Fizik detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Katıların basıncı nasıl olur ve katıların basıncı nelere bağlıdır hakkındaki tüm bilgileri sizler için hazırladık.

Katıların basıncı, katının ağırlığına ve katının yüzeye temas ettiği büyüklüğe bağlıdır. Cisimlerin yere dokunma yüzeyleri uyguladıkları basıncı da etkilemektedir. Buna göre bir cismin yere dokunma yüzeyi büyüdükçe basınç azalır, cismin yere dokunma yüzeyi küçüldükçe basınç artmakta bu da katı cismin basıncını arttırmaktadır.

Katı cisimlerde yüzey ölçüleri büyüdükçe, cismin ağırlığı daha fazla birim yüzeye dağılarak böylece basınç  birim yüzey üzerine düşen ağırlık miktarı ile berber azalma göstermektedir.

Katı haldeki maddeler, ağırlıkları ile bulundukları yüzey üzerine kuvvet uygulamaktadırlar. Oluşturdukları bu kuvvet etkisiyle o yüzeyde bir basınç oluşmaktadır.

Katıların basıncı bulundukları yüzey ile temaslarında dik olarak uyguladıkları kuvvetle basınç uygulamaktadır. Katıların bulundukları yüzeylerin tamamına uyguladıkları basınç ise basınç kuvveti olarak kabul edilmektedir. Buna göre katıların basınç kuvveti daima cismin ağırlığına eşittir.

Katıların basıncının bağlı olduğu faktörler şöyle sıralanmaktadır.

 

  • Katıların uyguladığı basınç, ve basınç miktarı cismin ağırlığına ve cismin dokunma yüzeyine bağlı olarak değişmektedir.
  • Katıların basıncı katı cismin ağırlığı ile doğru orantılıdır. Katı cismin ağırlığı arttıkça basınç artar, cismin ağırlığı azaldıkça basınç azalmaktadır.
  • Katı cisimlerin basıncı uyguladıkları cismin dokunma yüzeyi ile ters orantılıdır. Katı cismin dokunma yüzeyi büyüdükçe basınç azalırken diğer taraftan katı cismin dokunma yüzeyi küçüldükçe basınç artar. Bunun diğer bir açıklaması ise katı cismin yüzeyi büyüdükçe, cismin ağırlığı daha fazla birim yüzeye dağılır ve birim yüzey üzerine düşen ağırlık miktarı azalarak uygulanan basıncı azaltmaktadır.

 

mreCj84b

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir