Konuşma Adabı Kuralları Nelerdir?

 

Yazımızda ve Konuşma Adabı Kurallar İletişim İletişim Teknikleri Etkili Konuşma Diksiyon hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İnsanlar arasındaki sosyalleşme ve insan ilişkilerinin düzenlenmesinde önemli bir yer tutan konuşma belirli bir adap ve özellikleri ile yapıldığında ise insanlar tarafından sevilen ve saygı duyulan bir kişi olmaya ortam hazırlamaktadır. Konuşma adabı nasıl olmalıdır ve konuşma adabı kuralları nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

Konuşma adabı kuralları genel olarak adabı muaşeret kuralları arasında yer almaktadır. Konuşma adabı kurallarına dikkat etmek daha kolay insanlarla sosyalleşmeye imkan sağladığı gibi çevre tarafından sevilen ve konulması dinlenilen bir kişi olmayı da mümkün kılmaktadır.

 

Konuşma Adabı Kurallar

 

  • Konuşma esnasında ses tonuna dikkat etmek ve karşıdaki insana uygun bir tonda konuşmak gerekir.
  • Konuşma sırasında karşıdaki kişilerin sözünü kesmeden konuşmaya özen göstermek.
  • Konuşma esnasında karşıdaki kişiyi dinlemek ve mümkünse yüzüne bakarak konuşmak.
  • Saygılı ve anlaşılır bir dille konuşmak, kelimeleri yutmadan tane tane söylemek en iyisidir.
  • Bir düşünce veya konuda konuşmadan önce düşünmek ve doğru kelimeler kullanmak.
  • Başkası konuştuğunda dinlemek ve soru sorulduğunda cevap vermek başka şeylerle uğraşarak dikkati dağıtmamak.

 

 

Adab-ı Muaşeret Kuralları

 

 

Adab-ı Muaşeret kuralları toplumdan topluma farklılık gösteren ama her toplumdaki insana saygılı olmayı gerektiren ve sosyal ilişkiler içinde uyulması gereken kurallar olarak kabul edilmektedir. Adab edep yani ahlak anlamına gelirken muaşeret alışveriş yani sosyal yaşam anlamına gelmektedir. Adab-ı muaşaret kuralları görgü ve ahlak kurallarını oluşturmaktadır.

Adab-ı Muaşeret kurallarına göre konuşma adabı da oldukça önemli sayılmaktadır. Buna göre kişinin kendisine olduğu gibi çevresindekilere de saygılı olması ve karşısındaki insanlarla konuşurken ahlaki kurallara uygun alçak sesle ve mümkün olduğunca kibar olmasını ifade etmektedir.

Adab-ı Muaşeret kuralları gereği karşılaşılan her insana selam vermek, günaydın veya iyi akşamlar dilemek oldukça önemlidir. Bunların yanında insanlara gülümser bir şekilde davranmak surat asmamak ve konuşurken de bunlara dikkat etmenin yanında üslup bakımından da nazik olmak gerekmektedir.

Adab-ı Muaşeret kuralları genel olarak tüm yaşam kurallarını kapsamakta ve insanın toplum içerisinde ahlaki olarak saygın olmasını amaçlamaktadır. Yemek yerken gerekli kurallara uymak, dışarı giderken kıyafetlere dikkat etmek, toplum arasında bulunurken hal ve tavırları düzenlemek için Adab-ı Muaşeret kurallarına uymak faydalı olmaktadır.

 

 

kOHNWFVX

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir