Litosfer Nedir ve Nerededir? Oluşum aşamaları

Litosfer, Dünya’nın en dış sert kabuğunu oluşturur. Kabuğu ve genel olarak litosferik manto adı verilen üst mantonun konveksiyon yapmayan bir kısmını içerir ve iki tür litosfer vardır:

Bu içerikte ve Litosfer Litosfer Nedir Litosfer Nerededir Litosfer Oluşumu Oluşum Aşamaları Litos hakkında bilgi bulabilirsiniz.

  • Okyanus kabuğu ile ilişkili okyanus litosferi
  • Kıtasal kabuk ile ilişkili olan kıtasal litosfer

Diğer bilim adamlarının Dünya’yı tanımlamak için kullandıkları başka küreler de var. Bunlar şunları içerir:

  • Hidrosfer – dünyanın tüm suyu
  • Atmosfer – dünyanın tüm gazları
  • Biyosfer – dünyadaki tüm canlılar

Litosfer, çevrenin önemli bir parçasıdır ve diğer tüm kürelerle etkileşime girer. Litosfer, biyosfere, hidrosfer-litosfer etkileşimleri yoluyla çözülmüş toprak veya sudaki mineralleri sağlar. Hidrosfer ve atmosfer, kayaları toprağa ayıran ve minerallerin biyosfere erişmesini sağlayan aşınma ve erozyonda rol oynar. Litosfer, yer şekilleri nedeniyle hava durumu ve suyun nasıl aktığı üzerinde de bir etkiye sahiptir. Bazı bilim adamları bu etkileşimleri inceler.

Litosfer nerede yer alır?

Litosfer, Dünya’nın en dış tabakasıdır ve tüm kabuk ve üst mantodan oluşur. Litosfer en dıştaki katmandır, yani dış sınırı atmosfer, hidrosfer ve biyosferdir. Litosferin iç sınırı, astenosferdir litosferin üzerinde yüzdüğü mantonun plastik benzeri bir tabakası vardır.

Litosfer kalınlığı yerden yere değişebilir. Bunun nedeni, litosferin bazı bölümlerinin çok ince (litosferin okyanusun altındaki bölümü gibi) ve bazı bölümlerinin çok kalın (dağları oluşturan bölümler gibi) olmasıdır. Kabuğun eski kısımları da kabuğun genç kısımlarından daha kalındır. Genel olarak, jeologlar (Dünya’yı inceleyen bilim adamları), litosferin kabaca 100 km kalınlığında olduğunu tahmin ediyorlar.

Litosfer Nelerden Yapılmıştır?

Litosfer, kabuğu ve üst mantoyu oluşturan kayalardan ve minerallerden oluşur.

Kabuk, insanların günlük olarak etkileşime girdiği litosferin üst kısmıdır. Yeri oluşturan kayalardan ve topraktan yapılmıştır.

Manto erimiş kayadan yapılmıştır, ancak mantonun üst kısmı, mantonun geri kalanından daha soğuk ve daha sert olduğu için litosferin bir parçası olarak kabul edilir.

Litosfer, litosferik veya tektonik plakalar olarak adlandırılan parçalara ayrılır. Bu plakalar her zaman hareket halindedir, ancak hareket çok yavaş olsa da insanlar tarafından algılanamaz.

Kalınlık gibi, litosferin kimyasal bileşimi de Dünya üzerinde bir yerden bir yere değişir. Litosferin çoğunluğunu oluşturan elementlerden bazıları, alüminyum, sodyum ve potasyum gibi diğer elementlerle birlikte silikon, demir ve magnezyumdur. Manto, litosferden daha fazla demir içerir, ancak litosfer, özellikle kıtasal litosferde daha fazla silika (silikon + oksijen) içerir.

Litosferin bölünebilmesinin ana yollarından biri, litosferin okyanus (okyanusun altında uzanır) veya kıtasal (kıtaları ve adaları oluşturur) olup olmadığıdır.

fU4eEGf4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir