Paleocoğrafya Nedir? Neyi Gösterir?

Paleocoğrafya, kara kütlelerinin ve okyanusların geçmişteki dağılımını inceler ve önceki tektoniğin durumu hakkında önemli bilgiler verir.

Bu makalede ve Paleocoğrafya Paleocoğrafya tanımı Paleocoğrafya nedir Paleocoğrafyanın gösterdiği şeyler Paleocoğ konusunda detaylar bulabilirsiniz.

Jeolojik ölçekler, levha tektoniği levhaların ötelenmesine, yakınsamasına ve uzaklaşmasına neden olur. Bu, karalar ve okyanuslardan oluşan sürekli değişen bir coğrafi model oluşturur. Orojenler, yarıklar ve faylar gibi jeolojik kalıntılarla sonuçlanır. Bu kalıntıları incelemek, plaka tektoniğinin geçmişte Dünya yüzeyini nasıl şekillendirdiğini yeniden yapılandırmamızı sağlar.

Paleomanyetik veriler bunun için ve kıtaların geçmiş konumlarının nicel yeniden yapılandırılması için anahtardır. Dünyanın dönme eksenine göre katı kıtasal blokların paleolatitude ve oryantasyonunu tanımlamak için yüzey kayalarında korunan eski manyetizasyonu kullanır.

Paleomanyetik ve jeolojik kısıtlamaları birleştirmek, Dünya okyanuslarının nasıl açılıp kapandığını, kıtaların Pangea gibi bir süper kıtaya nasıl birleştiğini ve plaka sınırlarının zaman içinde nasıl geliştiğini ortaya çıkarabilir. Bu tür bilgiler, Dünya’nın derin zaman içindeki tektonik ve jeodinamik tarihini anlamak ve nihayetinde iç evrim ve dinamikler için çok önemlidir!

Paleocoğrafya, kıtaların değişimi haricinde iklimi de inceler. Geçmiş dönemdeki iklimlerle sonraki iklim tipleri karşılaştırılır. İklimlerin canlılar üzerindeki etkisini de bakılır. Hayvanlar, insanlar, çok fazla soğuk olan yerlerden daha ılıman bölgelere doğru yol almışlardır. Göç etmeyen veya edemeyen nesiller ise tükenmiştir.

 

Saej9WSX

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir