Temiz Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? TDK’de Ne Demek?

 

Yazımızda ve Temiz kelimesi Zıt anlamlı kelime TDK Ne demek Temiz kelimesinin zıt anlamı Kelime an detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Günlük hayatta çok sık kullanılan kelimeler arasında bulunan temiz kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimeler nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için hazırladık.

 

Temiz kelimesi günlük hayatta hem soyut hem de somut anlamda kullanılan bir kelimedir. Temiz kelimesinin karşılığı ise pis, pasaklı, ve kirli olduğu gibi soyut anlamda kötü niyetli ve kötü kalpli şeklinde de kullanılmaktadır.

 

Temiz Kelimesinin Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler

 

Temiz kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimeler temiz olmayan anlamına gelen pis, kirli, lekeli, pasaklı gibi kelimelerdir. Temiz kelimesi soyut anlamda da kullanıldığında ise örneğin temiz kalpli birisi şeklinde kullanımında zıt anlamlısı kötü kalpli şeklinde kötü kelimesi olmaktadır.

Temiz kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler ise paklık, aydınlık, iyilik, hijyenik gibi kelimeler yer almaktadır. Özellikle canlı ve cansızlar için kullanılan temiz kelimesinde eş anlamlı olan kelimelerin kullanışı da farklı olmaktadır. Örneğin bir yerin temiz olduğunu söylemek için eş anlamı olarak hijyenik bir masa şeklinde kullanılırken canlılar için ise aydınlık bir yüzü var şeklinde de kullanılabilmektedir.

 

Türk Dil Kurumuna Göre Temiz Kelimesinin Anlamı

 

Türk Dil kurumuna göre temiz kelimesi üzerine kir ve leke bulunmayan kir ve lekeden arınmış anlamına gelmektedir. Aynı zamanda saf ve pak olan anlamlarına da gelmektedir. Temiz kelimesi kullanım alanlarına göre zıt anlamı da buna göre değişebilmektedir.

 

sG9CKa9n

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir