Türklerin İlk Anayurdu Neresidir?

Türkler göçebe hayat süren milletler oldukları için birçok yere göç etmişler ve göç ettikleri bölgelerde farklı devletler kurmuşlardır. Türklerde göç etmek bir yaşam biçimi haline gelmesi nedeniyle Türk kültürüne ait birçok eser ve Türkler hakkındaki bilgiler geniş bir coğrafyada incelenmektedir. Türklerin Anayurdu neresidir sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.

Yazımızda ve Türkler İlk Anayurt Tarih Göçler Orta Asya Türk Tarihi Türk Kültürü 8 hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Türklerin bilinen ilk ana yurdu Orta Asya olarak kabul edilmektedir. Hazar denizinin doğusunda yaşamış olan Türkler Orta Asya’da birçok devlet kurmuş daha sonra ise Avrupa ve Anadolu’ya göç etmişlerdir.

Türkler hayvancılık ile gelir sağlayan topluluklar oldukları için daha çok hayvanlara otlak bulmak ve güvenlik amacıyla göç etmişlerdir. Orta Asya iklim bakımından karasal ve kurak iklim olması da Türklerin başka yerlere gitmesinde büyük etki göstermiştir.

Orta Asya’da günümüzde de Türkler yaşamakta ve yaşanılan birçok zorluğa rağmen varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Türkler Orta Asya’da birçok devlet kurduktan sonra buralardaki hakimiyeti ele geçirdikten sonra Anadolu ve Avrupa’ya göç etmişlerdir. Özellikle Avrupa’daki kavimler göçüne sebep olmuşlardır. Daha sonra Anadolu’ya Alpaslan zamanında gelerek burada Büyük Selçuklu beylerinin istedikleri yerleri alarak beyliklerini kurmasıyla Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti tarafından da siyasi birlik sağlanarak Anadolu bir Türk yurdu haline gelmiştir.

Orta Asya’da genellikle göçebe bir hayat sürdürülmesi nedeniyle Orhun Abideleri gibi eserler bırakmanın yanında üzerinde bal bal taşları bulunan mezarlar bırakmışlardır. Uygurlular döneminden kalma eserlerin ve Türklerin yapmış olduğu diğer şehir ve eserlerin ise Moğollar tarafından yok edildiği bilinmektedir.

Orta Asya Türk medeniyetlerinin başlangıç yeri ve anavatanı kabul edilmektedir. Günümüzde Türklerden kalma birçok eser ve kalıntıların Türklerin göç ettiği ve geçtiği ülkelerde yer alması ve oralarda sergilenmesi Türk kültürünün ve tarihinin bütün olarak ele alınmasını güçleştirmektedir.

Orta Asya’dan göç edilmesinin nedenleri arasında ise boylar arasında oluşan mücadeleler, kurak iklim koşulları nedeniyle hayvancılık yapılmasının güçleşmesi, Türklerin başka medeniyetlerin hakimiyetine girmek istememesi gibi nedenler yer almaktadır. Ayrıca Türklerin kolaylıkla devlet kurması ve boyların birleşerek devlet haline gelebilmesi daha hızlı göç etmelerine ortam hazırlamıştır.

 

SWMOStiR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir