Ek Gıdaya Başlayan Bebekler için Tarhana Çorbası Tarifler          

Tarhana çorbası

Tarhana çorbası, uzun süre saklanabilir ve kullanılabilir özelliği sayesinde geniş bir coğrafyada görülen çorba çeşidi olarak bilinir. Besleyici bir çorbadır ve oldukça faydalıdır. Anadolu, Orta Asya ve Balkanlar’da görülen ve yapım şekilleri itibari ile farklılık gösterebilen bir besindir. Tarhana çorbası; kötü kolesterolü azaltmada ve hipertansiyonun önüne geçmede etkilidir. Vücutta var olan tuzu atmaya, şeker hastalarına iyi gelir ve bağışıklık ile doğrudan ilişkili olan nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçer. Çocuklarda kemik gelişimini desteklemeye yardımcı olan tarhana çorbası, yetişkinlerin de tüketmesi gereken bir besindir.

Bu içerikte ve Ek Gıda Bebekler Tarhana Çorbası Tarifler Bebek Beslenmesi Sağlıklı Bebek Tarifleri detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

 Ek
 Ek Gıdaya Başlayan Bebekler için Tarhana Çorbası Tarifler          

Bebekler ilk 6 ay anne sütüyle beslendikten sonra doktor kontrolünde ek gıdaya geçiş yapar. 6 ay sonrasında bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesi bebeğin gereksinimleri açısından yetersiz kalır. Ek besinlere geçiş esnasında besinlere yavaş yavaş giriş yapmak ve bebeği alıştırmak uygun olacaktır. Bu dönemde bebeklerin en kolay tüketebileceği ve seveceği besinlerin başında çorba gelir. Ev yapımı çorbalar bu dönemde destekleyici ve fayda sağlayıcı besinlerdir. Bebeklerin ek gıda alımında oldukça katkı sağlayan sebze çorbasının yanı sıra en uygun olan ek besinlerden biri tarhana çorbasıdır. Tarhana içerisinde bulunan vitaminler ve mineraller bebek açısından besleyici bir içeriğe sahiptir. B vitamin açısından da oldukça zengin ve diğer çinko, demir ve kalsiyum gibi destekleyici vitaminleri de içerdiği doğrudur.

Tarhana çorbası, bebeklere en uygun 6. aydan sonra verilmesi öngörülür. Anne sütüne ek olarak tamamlayıcı bir besin olan tarhana çorbası, bebekler için yapılacağı için diğer tarhana tariflerine göre farklılık gösterebilir. Bebek tarhanasının farklı; içerisinde baharat ve tuz miktarının az olması ya da hiç olmaması olarak bilinir. Bebek tarhanası içerisine bakliyat ürünlerinden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi ürünlerin eklenmemesi gerekir. Bunun nedeni bakliyatlar bebeklere gaz yapacağından dolayı eklenmemelidir.

Bebeklere Özgü Farklı Tarhana Tarifleri ve Yapılışları

Bebekler için 6 ay ve sonrasında uygun görülen tarhana çorbasının farklı tarifleri ve yapım aşamaları bulunmaktadır. Bu tarifler bebeklere göre ayrı hazırlanmış ve onlara uygun bir şekilde uyarlanmıştır. Tarhana çorbası bebekler için hem vitamin kaynağı hem de hazmetmesi kolay bir çorbadır. İlk dönemlerde az malzeme ile tarhana çorbası yapımına başlanmalı, sonrasında sebzeli ya da etli tarifler uygulanmalıdır. Bebekler için tarhana tariflerini ve bu tariflerin yapılışını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1. İlk olarak 1,5 bardak su, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı bebek tarhanası hazırlanmalıdır. Yapım aşaması olarak ilk önce suyu tencere boşalttıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin, Kaynama seviyesine gelinceye kadar kısık ateş ile beraber pişirin. Sonrasında bebeğe verebilirsiniz.

2. Sütlü tarhana çorbası için 2 kaşık ev tarhanası, 1 bardak süt ve suyu hazırladıktan sonra malzemelerin hepsini bir tencerede karıştırarak pişirin. Pişirildikçe koyu geldiği görülüyorsa su eklenip kıvam dengelemesi yapın.

3. Havuçlu tarhana çorbası için gereken malzemeleri; 1 yemek kaşığı kadar tarhana, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, yarım adet soğan, 1 diş sarımsak ve 1 bardak su olarak sıralayabiliriz. Yapımda ilk önce soğanı, havuç ve sarımsak rendeledikten sonra tencereye alın. Suyu ve tarhanayı üzerine ekleyin. Eklemiş olduğunuz tüm malzemeleri kaynatın ve zeytinyağı ekleyin. Kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra bebeğinize verebilirsiniz.

4. Kıymalı tarhana çorbası içerisine 1 adet küçük boy soğan, 100 gram kadar kıyma, 4-5 yemek kaşığı ev tarhanası, 3-4 bardak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı hazırlanır. Yapılış olarak ilk aşama soğanları doğramak ve sıvı yağda hafif pembe rengini alana kadar kavurmak olacaktır. Sonrasında tarhana ve kıymayı ekleyin. Ardından suyu ekleyin. Kaynayıp kıvam alıncaya kadar kısık bir şekilde karıştırın. Sonrasında alıp bebeğinizi besleyebilirsiniz.

5. Tavuk suyu ile yapılan tarhana çorbası için 1,5 çay bardağı su, 7 çay kaşığı tarhanayı ve yarım çay bardağı kadar tavuk suyu hazır edelim. Su ile tavuk suyunu cezveye alalım. Sonrasında tarhanayı ekleyip kaynayana kadar karıştıralım. Oda sıcaklığına bırakalım. Biraz ılıdıktan sonra bebeğe verebilirsiniz.

6. Pırasa ve ıspanak ile yapılan tarhana çorbasında malzemeler tereyağı, ıspanak, 2 diş sarımsak, domates püresi, bir pırasanın 1/3’ü, 2 yemek kaşığı miktarı tarhana ve 1 tane soğan kullanılır. Yapım aşaması olarak ilk önce soğan, pırasa ve sarımsakları doğradıktan sonra az yağda kavrulmaya alın. Sonrasında ıspanakları ekleyin ve suyunu çekmesini bekleyin. Ardından domates püresini ekleyin ve bir tur daha kavrulmaya bırakın. Suyu ve tarhanayı ekledikten sonra sürekli olarak karıştırın. En son tereyağını ekleyin ve ocaktan alın. Son olarak üzerine kaşar rendesi isteğe göre konulabilir.

7. Kabaklı tarhana tarifi için 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bardak et ya da tavuk suyu, 1 tane küçük kabak ve 2 yemek kaşığı tarhana hazır hale getirilmelidir. Yapılış olarak ilk adım kabakları yıkayıp doğramak olsun. Sonrasında tencereye zeytinyağı alıp üzerine kabakları ekleyin, kokusu çıkana kadar kısık ateşle beraber pişirin. Bir kase içine sıcak su ve tarhanayı alın. Önce et suyunu sonra kasede bulunan karışımı tencereye alın. Karıştırın ve sıcak su ekleyerek kıvamı ayarlayın. Kaynadıktan sonra biraz soğumaya alın. Ilıdıktan sonra alıp bebeğe verebilirsiniz.

dEYl62SH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir