Hangisi Gülgillerden Değildir? Gülgillere Ait Bitkiler ve Meyvelerin Listesi

Gülgillere Ait Bitkiler ve Meyvelerin Listesi

Gülgiller, bilimsel literatürdeki tanımıyla rosaceane; tek eşeyli olarak nitelendirilen çiçekleri, erkek ya da dişi formda olan, simetrili, çanak ve taç yaprakları bulunan yurdumuzda da 35 cins ve 242 kadar türle temsil edilen çalımsı ya da küçük iğne ağaç topluluğuna benzeyen dikenleri olan bitkiler olarak gruplandırılmaktadır. Geleneksel olarak, Amygdaloidea, Maloideae, Rosoideae ve Spiraeoideae şeklinde 4 alt familyadan oluşmaktadırlar.

Bu içerikte ve Gülgiller Gülgillerden olmayan bitkiler Gülgillere ait bitkiler Gülgillere ait meyveler Bitki listesi konusunda detaylar bulabilirsiniz.

 Tüm dünyada yayılışı belirgin olmakla birlikte en çok rastlanan tür çeşitliliği kuzey yarım kürede bulunmaktadır. Ekosisteme etkileri de fazlaca olan gülgillerin meyveleri doğada küçük memeliler ve kuş türleri olmak üzere birçok hayvana besin kaynaklığı eder. 

Hangisi
Hangisi Gülgillerden Değildir? Gülgillere Ait Bitkiler ve Meyveler in Listesi

Türkiye bitki florasında da fazlaca bulunan gülgiller grubu biyoçeşitlilik ve büyük ölçüde etkili olan ılıman kuşak endemizmiyle birlikte hemen her coğrafi bölgemizde farklı türleriyle varlıklarını devam ettirmektedirler. Dünyada ve ülkemizde süs bitkileri arasında geniş bir yere sahiplerdir ve sanayide dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılmaktadırlar.

Gülgiller Familyasından Olan Bitki ve Meyveler


Üvez, alıç, erik, kiraz, kayısı, badem, çilek, elma, armut bu familya da listede baş sıralarda yerini almaktadır ve ülkemizde de gıda, sanayi gibi çeşitli sektörler için yetiştiriciliği aktif olarak yapılmakta olan ekonomik gelir kaynağı olan meyvelerdir.

Gülgillerden Olmayan Bitki ve Meyveler

  • Avokado
  • İncir
  • Dut
  • Muz
  • Kavun
  • Karpuz
  • Ananas gibi vitamin ve besin değeri yüksek olan meyveler tropik familya, dutgiller familyası, defnegiller familyası gibi farklı özellikleri bulunan familyalara aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir