İstanbul’da Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camiinin Özelliği Nedir?

Özellikle İstanbul hem camiler hem de diğer tarihi yerler açısından adeta bir cennettir. Pek çok kültüre ve millete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı camiler, kiliseler, hamamlar ve diğer tarihi binalar korunmuş ve günümüzde de sayıca dikkat çekici seviyede meraklılarını beklemektedir. Bilgi yarışmasında da Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camii hakkında bir detay soruldu.

Yazımızda ve İstanbul Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii Camii Özelliği 6 ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Soru: İstanbul’da en önemli camilerden birisi olan Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camiini özel kılan detay hangisidir?

  • İsmi en uzun olan cami olması
  • Minaresi en uzun cami olması
  • Kubbesi en büyük cami olması
  • Mihrabı en küçük cami olması 
İstanbul'da
İstanbul’da Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camiinin Özelliği Nedir?

Burada sorunun doğru cevabı şaşırtmacalı değil ve ilk akla geldiği gibi A şıkkı ismi en uzun olan cami olmasıdır. 

Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii Hakkında Bilgi

Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camii özellikle Fatih gibi tarihi değerlerin bir arada olduğu yarımada da dikkat çeken bir üne sahip. Bunun en büyük sebeplerinden birisi ise 8 kelimeden oluşan ve çoğu kişinin ezberleyemediği, yanlış söylediği ismidir. 

İstanbul’un Fatih ilçesinde pek çok kişi tarafından ziyaret edilen Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camii iki katlı bir yapıya sahip. Aynı zamanda Ayasofya, Süleymaniye gibi görkemli camilerle kıyaslandığında oldukça küçük bir cami olduğunu da vurgulamak gerekiyor. 

Caminin inşasına Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlanmıştır ve o dönemler yalnızca kadı Hüsameddin ismiyle anılıyordu. Çünkü İstanbul kadısı tarafından yaptırıldığı için camiye bu isim verilmişti. Fakat gel zaman git zaman cami yakınında bulunan ve 18 sekbanın mezarını kapsayan arazi cami arazisine dahil edilmiştir. Bunun olmasıyla beraber 18 Sekbanlar ibaresi de isme eklenmiştir. 

Sonrasında isme dahil olan bir diğer detay olan Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi ise caminin tadilatını yaptırmasından kaynaklıdır. Zira 1755 yılında tarihe meydan okuyan Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camii çıkan yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmiştir. Etrafta hacı olarak bilinen Çamaşırcı Mustafa Efendi ise kendi imkânlarıyla caminin tadilatını yaptırmış ve tekrardan hizmete açılmasını sağlamıştır. 

Bu durum üzerine de tadilatı yaptıran Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi ismi de 18 Sekbanlar ismi gibi caminin ismine eklenmiştir. Hali hazırda da Kadı Hüsameddin cami olan ismi 8 kelimeye ulaşarak Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar camii olarak anılmaya başlanmıştır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir